Perhevapaiden ja lastenhoidon oikeuksista

 

Pieni lapsi aika yllättää aina, väsymystä valvotuista öistä, sattui kohdalle peräkkäin kaksi allergista lasta, myöhäisoireilevia.Tutustuminen erikoissairaanhoidon palveluihin.Jonotusta,väsymystä. Marssin yksityiselle allergologian erikoislääkärille,omakustanteisesti,vakuutustahan ei myönnetty. Tingittiin etelänmatkoista jotta saatiin mielenrauha kotiin,yöt tasaisiksi.

Saatiin apu ja elämä valastui. Kun ensimmäinen oli jo vanhempi kuin kakkosta odotettiin, tuli tarve saada lapsi hoitoon, tiedossa oli että taas edessä on valvotuja öitä ja sekavia unirytmiä. Minä äitinä pohdin,olen huono äiti jos järjestän lapselleni virikettä elämään,itse en jaksanut sumussa olla niin aktiivinen. Oma verkostomme on surkea! Isovanhemmat kaukana ja toisen vanhemmat jo ikääntyneitä ja itsekin sairastelleet. Piti pärjätä itse.Mies vuorotyössä.

Loma-ajat,joskus piti pihistää pari päivää itselle tai sitten se olisi pitänyt kustantaa palkkaamalla lastenhoitaja, millä rahalla? MLL:n lastenhoito maksaa melkein ammatillisen lähihoitajan palkan verran,joskus tätäkin oli pakko käyttää. Erehdyin lukemaan mammapalstaa jossa kovin sanoin kritisoitiin perheitä jotka vievät lapsen hoitoon tai hoitoon loma-aikana,usein miten ne joilla naapurissa asui mummit ja kummit. Mietin että voi kun voisin vaihtaa osia jotta toinen saisi kokemuksen minun jaksamisen rajoista.Avautui näkökulma siihen että olemme inhimillisä ihmisiä kaikki,me koemme asioita niin eri tavalla,jaksaminen on jokaisella omalla mittarilla, ei toisen.

Sama pätee työelämässä kuin työttömän elämässä. Aina pitäisi asettua toisen "housuihin" ja katsoa elämää sieltä käsin.

Väestöliiton julkaisema vertailu on hauskaa luetavaa miten muualla on toimittu. Toki suomi on kärkimaa perhevapaiden järjestämisessä mutta voisi olla muitakin vaihtoehtoja pidentää vapaita taloudellisesti tai että osa-aikatyötä voisikin tehdä niin että se ei heikennä eläke-etuuksia myöhemmin. Tukemalla erilaisilla vaihtoehdoilla perheet voivat itse löytää parhaimman tavan kasvattaa lapsiansa.Varsinkin kun taloudelliset haasteet yhteiskunnassa niin vaihtoehtoja pitäisi etsiä. Kannattaa mielenkiinnosta lukea. Saa miettimän uusia näkökulmia. 

Perhevapaan käytännöt suomessa ja euroopassa

Olemme kokeilleet perheessämme Au pairin apua mutta totesimme 4kk aikana että systeemi on ja syvältä. Au pair toiminta on äärettömän tehokasta Britanniassa yms euroopan maissa. Siellä on myös tehty muutoksia Aupairin taskurahan suhteen, niitä ei useissakaan maissa edes huomioida tuloina. Suomessa otetaan verotuksessa kaikki huomioon,byrokratia on käsittämätön ja lapsiperheelle kallis kun maksat työnantajan maksuja yms, asumisellekin lasketaan arvo. Mutta kuka laskee sen perheen ruokakulut, vesi, sähkö yms harrastemaksut, puhelinedut jne kun Aupair on kuin perheen jäsen! Yhdessä opetellaan yhteinen kieli, omalla autolla kuskataan, lastenhoito on tunnillisesti usein aika vähäistä, nuori on tullut perheenjäseneksi eikä työorjaksi. Henkinen sitoutuminen on usein aika kovaa ja tässä maassa olisi tervettä tutustua eri kulttuureihin ja oppia uusia asioita.Mielestäni Au air toiminta olisi ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu suomessakin, niin että tähän sopimukseen tehtäisiin muutos kuten muissakin Eu:n maissa. Olemme jälkijunassa tässä suhteessa ja voisimme tukea perheitä jotka haluavat kansaivälistyä ja saada erilaisia vaihtoehtoja käyttönsä lasten hoitamisen suhteen. Muutoksella perheet voisivat sijoittaa rahansa matkustamiseen kotimaassa kun usein Au pairit haluavat nähdä erikoista Suomea ja näin myös kotimaan matkailu voisi pienesti kehittyä. Usein Au pairin perhekin haluaa tulla kohdemaahan ja se lisäisi matkustamista kotimaassamme. Pienistä puroista muodostuu ne isot joet.Mutta Aupairin kokeileminen oli sellainen kokemus että se jätti meihin jotain sellaista mitä ei saa rahalla, jotain jota pystyi oppimaan itsestänsä. en ikinä vaihtaisi tuota kokemusta pois mutta verotoimiston epäselvyyteen ja koko suomen systeemiin olin todella pettynyt. Useinmiten Aupairit jätetäänkin ilmoittamatta koska systeemi on todella epäkelpo.

-Taru -

 

 

Yhteystiedot

Taru J Puurtinen Vantaa +358 0000 505360564 (poista 4 x 0 pois) taru.puurtinen [ at ]vantaa.fi